Het Waasland en zijn raap

 

De Romeinen gaven de naam "Waasland" aan onze streek. "Wasu" is echter Germaans en betekent drassige grond.

Betekenis van de kleuren: rood betekent welstand en rijkdom. De raap is algemeen voor de Waaslandse gemeentewapens en houdt verband met de landbouwgeschiedenis. De raap werd er eerst en meest geteeld als navrucht. Deze plant liet toe dat de landbouwers op hun land tweemaal konden oogsten. Na het graan, kon men immers rapen zaaien. Daardoor kenden de Wase landbouwers een relatieve welstand.

Waarom een raap in het schild?

Zoals de meeste van jullie wel weten ligt de oorsprong van de naam van onze streek, in het feit dat deze regio, aan de grens tussen Frankrijk en het Heilig Roomse rijk der Duitse Natie, een moerasachtig, afgelegen gebied van het graafschap Vlaanderen was. Maar niet alleen was deze streek zompig en beemdig, ook het grote, uitgestrekte Koningsforeest, waar Reinaert doorzwierf, lag hier.

Aan de oevers van de Durme werd het Wasmonasterium gesticht (er is reeds sprake van in 1019). Vanuit dit "klooster van het Waasland" werd missioneringswerk verricht in het hele gebied.

In 1241 werd dan de "Keure van het Land van Waas" uitgevaardigd. Het dorpje Sint-Niklaas werd als zetel aangeduid van deze administratieve eenheid, waar de hoofdschepenen vergaderden, en waar ook een hoofdbaljuw, als vertegenwoordiger van de graven van Vlaanderen zijn zetel had.

Volgens de "costuymen", opgetekend op 16 mei 1618, telde het Waasland 19 localiteiten : Lokeren, Daknam, Waasmunster, Elversele,Tielrode,Bazel, Kruibeke, Zwijndrecht, Melsele, Vrasene, Sint-Gillis, Sint-Niklaas, Nieuwkerken, Kemseke, Sint-Pauwels, Stekene, Belsele, Sinaai, Haasdonk.

Andere gemeenten, zoals Beveren, Rupelmonde en Temse, vielen dus niet onder deze keure.

Maar waarom de raap als symbool?

De Wase boeren werden eertijds geroemd voor de teelt van rapen als vernieuwers van de landbouweconomie. Daardoor is de overwintering van het vee en de bemesting van de magere gronden mogelijk geworden. Het hoofdcollege van het Land van Waas nam in de zestiende eeuw de raap op in zijn blazoen, wat door tien Wase gemeenten werd nagevolgd.

De kleuren zijn rood-wit-groen.

Op de markt van Sint-Niklaas staat de Cipierage,
met in de kelder het gekende café'tje "De Cipierskelder".
Let op de raap in 't schild op het rechtse gebouw boven
de tweede raam van rechts op de tweede rij.